pączki z serkiem ricotta
Świętowania ciąg dalszy. Oj dobrze, że za tydzień post, bo mini pączki mogą nas zgubić :)
Dzisiaj zapraszam na kolejną porcję ekspresowych pączków. W lodówce serek ricotta czekał na swoją kolej i się doczekał. A że w pączkach, chyba nikt się tego nie spodziewał. Pączki są pyszne, delikatne i puszyste. Oczywiście pączkowy skrytożerca działał i nie pomagał przy zdjęciach.
Z każdym ujęciem pączków ubywało.... ciężko było z tą mini sesją ;-)
Przepisów w necie wiele, swój znalazłam w jednej z gazet. Wycinki górą.
Składniki:
no i tak jak mówiłam ciężko było ;)
Dzisiaj zapraszam na kolejną porcję ekspresowych pączków. W lodówce serek ricotta czekał na swoją kolej i się doczekał. A że w pączkach, chyba nikt się tego nie spodziewał. Pączki są pyszne, delikatne i puszyste. Oczywiście pączkowy skrytożerca działał i nie pomagał przy zdjęciach.
Z każdym ujęciem pączków ubywało.... ciężko było z tą mini sesją ;-)
Przepisów w necie wiele, swój znalazłam w jednej z gazet. Wycinki górą.
Składniki:
- 3 jaja
- 1 opakowanie serka ricotta - 250 g
- 100 g cukru
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- wszystkie składniki wkładać zgodnie z podaną kolejnością i dokładnie wymieszać
- w garnku podgrzewamy olej
- z ciasta formujemy małe pączki - dłonie wysmarowałam olejem i łatwo poszło
- smażymy równo z wszystkich stron do złotego koloru
- wykładamy na ręcznik papierowy
- gdy ostygną dekorujemy cukrem pudrem
no i tak jak mówiłam ciężko było ;)
Smacznego !
A dałoby się je upiec zamiast smażenia? :)
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem nie powinno być problemu, tylko z tą puszystością może być ;) Chyba, że w kąpieli wodnej piętro niżej niż pieczenie. Warto spróbować.
Usuń