czwartek, 4 lutego 2016

pączki hiszpańskie

No i jest. Długo wyczekiwany, od tygodnia celebrowany - Tłusty Czwartek. No i dzisiaj można powiedzieć ufff jeszcze tylko jeden i koniec. Wczoraj się dowiedziałam, że trzeba zjeść chociaż jednego pączka żeby zapewnić sobie dobre i słodkie życie na cały rok. Oj to nasze będzie bardzo słodkie.
 
Dzisiaj ostatnia propozycja. Ostatnie pączki i dlatego jedne z moich ulubionych. Może nie są tak piękne jak kupne, ale smakują wyśmienicie :) Nie mogłam się powstrzymać i kilka zjadłam chwilę po wyciągnięciu z garnka. Lubię właśnie takie na raz.





Składniki:
  • 150 g wody
  • 80 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 10 g cukru
  • 120 g mąki
  • 3 jaja 

Przygotowanie:
na Thermomix
  • do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, sól i cukier - gotować 5 min, temp. 100 st., obr. 1
  • dodać mąkę i wymieszać 20 sek./ obr. 4 
  • zdjąć naczynie miksujące i odstawić na ok 10 minut aby ostygło
  • ponownie nałożyć naczynie miksujące. Mieszać obr. 5, przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jaja. Mieszać ponownie 30 sek./obr. 5
Tradycyjnie
  • do garnka wlać wodę, dodać masło, sól i cukier - podgotować tak aby składniki się dobrze połączyły, zdjąć z kuchenki
  • dodać mąkę i dokładnie mieszać - powstanie grudkowata masa 
  • odstawić do ostygnięcia
  • do ostudzonej masy dodawać kolejno jaja - za każdym jajem dokładnie mieszać mikserem

dalej już jednakowo
  • ciastem napełnić rękaw do dekoracji lub jak nie mamy takiego woreczek foliowy i wyciąć w nim końcówkę
  • na papier do pieczenia wyciskać ciasteczkowe kółeczka - im mniejsze tym mniejsze nasze pączki - uwaga ciasto rośnie podczas smażenia ;-)
  • wycinamy z papieru kilka ciastek i wrzucamy na rozgrzany olej papierem do góry - po chwili papier będzie można swobodnie zdjąć np. szczypcami kuchennymi
  • smażymy do uzyskania złotego koloru z obydwu stron
  • wyciągamy i odkładamy do osączenia na ręczniku papierowym
  • dekorowanie to już nasza wena - ja użyłam tylko cukru pudru, pączki są wystarczająco słodkie, nie chciałam dodawać słodyczy lukrem ;)
ps. wiedza uzyskana po zrobieniu pączków - do ciasta należy dodać łyżeczkę spirytusu lub octu, tak aby tłuszcz tak nie wsiąkał w pączki. Mama dodaje do faworków i pączków i mnie oświeciła :)





 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)