kopytka szpinakowe

Po tłustym tygodniu dzisiaj pora na coś mniej słodkiego. Gdyby nie czas gotowania ziemniaków i ich wychłodzenia, jeden z szybszych obiadów. Kopytka same się właściwie robią, a co najważniejsze smakują bardzo Miśce. Jednak to jest dziewczyna, która na obiad lubi konkretnie zjeść. Nawet dodatek szpinaku kompletnie Jej nie przeszkadzał. Chociaż Ona lubi warzywa i z tym problemu na razie nie mamy.
 


Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 15 g kaszy manny
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
  • ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić
  • szpinak umyć, pozbawić grubych łodyżek i podsmażyć na maśle
Na Thermomix
  • do naczynia miksującego wsypać mąkę, ziemniaki, kaszę rozdrobnić czas 10 /poz 4
  • dodać jajo i sól - wyrabiać czas 30 s/ poz Interwał
  • dodać szpinak - wyrabiać czas 10 s/ poz Interwał
Tradycyjnie
  • ziemniaki przecisnąć przez praskę
  • dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać

  • na stolnicy wysypać odrobinę mąki - gdyby ciasto się kleiło podsypać mąką
  • z ciasta wyrabiać wałeczek, pokroić w niewielkie kawałki
  • wrzucić na gotującą się, osoloną wodę
  • od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze przez minutkę
  • podawać z sosami lub tradycyjnie z cebulką  :)




 
Smacznego !


Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)