środa, 24 lutego 2016

tarta czekoladowa z owocami

Uwielbiam od czasu do czasu zjeść słodkie. Jeśli można samemu sprawić sobie taką przyjemność to czemu nie. A do zrobienia tej tarty zmusiła mnie sytuacja. No może nie zmusiła, ale przekonała. Robiąc kruche ciasto z porzeczkami - przepis tutaj, zużyłam tylko białka. To samo przez się mówi, że żółtek nie można zmarnować:) I tak znalazłam przepis na stronie domowych wypieków.







Składniki:
ciasto kruche
  • 190 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 120 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Creme Patissiere
  • 5 żółtek 
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilii 
  • 50 g czekolady

Dodatkowo
  •  ok 400 g malin lub innych owoców - u nas mrożone truskawki, ale smakowała bosko nawet bez owoców :) 

Przygotowanie:
ciasto 
  • wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać dokładnie 
    • Thermomix - wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i ucierać - czas 3 min / poz Interwał
  • ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 h do lodówki
  • po tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i kaszą manną - ja używam sylikonowych więc pomijam
  • ciasto rozwałkować (na blacie posypanym mąką lub pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), wykleić formę razem z brzegami 
  • ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub specjalnymi obciążnikami 
  • pieczemy przez ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st - po tym czasie ściągnąć obciążniki i  papier i dopiec jeszcze ok 5-10 min aż ciasto będzie gotowe
  • pozostawić do ostygnięcia

creme
  • czekoladę zetrzeć na tarce i odstawić
  • żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
  • dalej ubijać dodając skrobię
  • 1/2 laski wanilii przekroić w pół i wyciągnąć ziarenka
  • do garnka wlać mleko, dodać wanilię i zagotować
  • ubijając dalej żółtka wlewać cienkim strumieniem gorące mleko
  • całą masę postawić na kuchence i mieszając energicznie trzepaczką poczekać aż się zagotuje 
  • po tym czasie gotować jeszcze przez minutę aż masa zgęstnieje
    • należy ciągle mieszać żeby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki - gdyby się zrobiły należy masę przetrzeć przez sito
  • garnek ściągnąć z kuchenki i do gorącej jeszcze dodać czekoladę, mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści
  • krem pozostawić do ostygnięcia (nie całkowitego), od czasu do czasu tylko przemieszać aby nie zrobił się kożuch 
  • lekko ciepły krem wylać na tartę i pozostawić do wystygnięcia
  • ułożyć owoce - do miękkiego musu owoce się przykleją
  • ciasto wstawić na min 3-4 h do lodówki (najlepiej na całą noc)





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)