tarta czekoladowa z owocami
Uwielbiam od czasu do czasu zjeść słodkie. Jeśli można samemu sprawić sobie taką przyjemność to czemu nie. A do zrobienia tej tarty zmusiła mnie sytuacja. No może nie zmusiła, ale przekonała. Robiąc kruche ciasto z porzeczkami - przepis tutaj, zużyłam tylko białka. To samo przez się mówi, że żółtek nie można zmarnować:) I tak znalazłam przepis na stronie domowych wypieków.
Składniki:
ciasto kruche
Dodatkowo
Składniki:
ciasto kruche
- 190 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 120 g masła
- 90 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
Creme Patissiere
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1/2 laski wanilii
- 50 g czekolady
- ok 400 g malin lub innych owoców - u nas mrożone truskawki, ale smakowała bosko nawet bez owoców :)
Przygotowanie:
ciasto
- wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać dokładnie
- Thermomix - wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i ucierać - czas 3 min / poz Interwał
- ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 h do lodówki
- po tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i kaszą manną - ja używam sylikonowych więc pomijam
- ciasto rozwałkować (na blacie posypanym mąką lub pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej), wykleić formę razem z brzegami
- ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub specjalnymi obciążnikami
- pieczemy przez ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st - po tym czasie ściągnąć obciążniki i papier i dopiec jeszcze ok 5-10 min aż ciasto będzie gotowe
- pozostawić do ostygnięcia
creme
- czekoladę zetrzeć na tarce i odstawić
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- dalej ubijać dodając skrobię
- 1/2 laski wanilii przekroić w pół i wyciągnąć ziarenka
- do garnka wlać mleko, dodać wanilię i zagotować
- ubijając dalej żółtka wlewać cienkim strumieniem gorące mleko
- całą masę postawić na kuchence i mieszając energicznie trzepaczką poczekać aż się zagotuje
- po tym czasie gotować jeszcze przez minutę aż masa zgęstnieje
- należy ciągle mieszać żeby masa się nie przypaliła i nie zrobiły się grudki - gdyby się zrobiły należy masę przetrzeć przez sito
- garnek ściągnąć z kuchenki i do gorącej jeszcze dodać czekoladę, mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści
- krem pozostawić do ostygnięcia (nie całkowitego), od czasu do czasu tylko przemieszać aby nie zrobił się kożuch
- lekko ciepły krem wylać na tartę i pozostawić do wystygnięcia
- ułożyć owoce - do miękkiego musu owoce się przykleją
- ciasto wstawić na min 3-4 h do lodówki (najlepiej na całą noc)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)