czwartek, 25 lutego 2016

chipsy jarmużowe

Wiele na ich temat słyszałam. Ale wiecie jak to jest - trzeba samemu spróbować, żeby zobaczyć co to. Powiem jedno, jak dla mnie świetna alternatywa do podgryzania zamiast orzeszków. Lekkie, chrupiące i mega smaczne. Nawet Miśka krzyczała żeby dać Jej więcej :)






Składniki:
  • 1/2 paczki jarmużu
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej (łyżeczka)

Przygotowanie:
  • jarmuż myjemy i dokładnie suszymy - jeśli mamy już umyty idziemy dalej
  • odcinamy grube części i wkładamy do miski
  • delikatnie solimy, pieprzymy i podlewamy oliwą/olejem - dokładnie mieszamy
  • układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 3-5 min, tak aby był chrupiący ale nie spalony
    • najlepiej sprawdzić na jednym chipsie czy jest dobry








No i oczywiście Miśka w akcji :)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)