poniedziałek, 1 lutego 2016

pączki dyniowe

Tak jak obiecałam zaczynamy dzisiaj tłusty tydzień :)
Wczoraj puree z dyni było i się w pączka zamieniło. Pączki są pyszne. Słodkie i mięciutkie.

Przepisów znalazłam wiele, ale inspiracja pełna od kuchennych fascynacji





Składniki:

  • szklanka puree  dyni 
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajo
  • 1/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:


  • wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę
  • olej wlewamy do garnka i podgrzewamy
  • porcję ciasta nabieramy jedną łyżką i drugą ściągamy do gorącego oleju - spróbować z pierwszą porcją ciasta. Jeśli wokół ciasta pojawią się małe pęcherzyki to jest ok :) 
  • smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor
  • odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu 
  • gdy pączusie ostygną dekorujemy cukrem pudrem






 
Zawsze przy zdjęciach, gdy Miśka nie śpi, muszę się śpieszyć. Tym razem sesja pączkowa była bardziej narażona na straty ;)
 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)