wtorek, 2 lutego 2016

pączki z serkiem ricotta

Świętowania ciąg dalszy. Oj dobrze, że za tydzień post, bo mini pączki mogą nas zgubić :)

Dzisiaj zapraszam na kolejną porcję ekspresowych pączków. W lodówce serek ricotta czekał na swoją kolej i się doczekał. A że w pączkach, chyba nikt się tego nie spodziewał. Pączki są pyszne, delikatne i puszyste. Oczywiście pączkowy skrytożerca działał i nie pomagał przy zdjęciach.
Z każdym ujęciem pączków ubywało.... ciężko było z tą mini sesją ;-)

Przepisów w necie wiele, swój znalazłam w jednej z gazet. Wycinki górą.



Składniki:

  • 3 jaja
  • 1 opakowanie serka ricotta - 250 g
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:


  • wszystkie składniki wkładać zgodnie z podaną kolejnością i dokładnie wymieszać 
  • w garnku podgrzewamy olej 
  • z ciasta formujemy małe pączki - dłonie wysmarowałam olejem i łatwo poszło
  • smażymy równo z wszystkich stron do złotego koloru
  • wykładamy na ręcznik papierowy 
  • gdy ostygną dekorujemy cukrem pudrem




no i tak jak mówiłam ciężko było ;)



Smacznego !

2 komentarze:

  1. A dałoby się je upiec zamiast smażenia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moim zdaniem nie powinno być problemu, tylko z tą puszystością może być ;) Chyba, że w kąpieli wodnej piętro niżej niż pieczenie. Warto spróbować.

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)