piątek, 19 lutego 2016

łosoś na soli

Staram się wprowadzać w życie moje postanowienie noworoczne - więcej ryby w domu. Ustaliłam sobie, że chociaż raz w tygodniu ryba będzie. Bo z tym nie było wcześniej tak ładnie.
Dzisiaj zapraszam na prosty przepis na łososia z piekarnika. W zasadzie tylko dwie rzeczy nam są potrzebne - sól, najlepiej himalajska lub po prostu grubo ziarnista i łosoś. No może jeszcze plasterek cytryny i obiad gotowy.

Składniki:
  • filet z łososia
  • sól gruboziarnista
  • plaster cytryny
Przygotowanie:
  • na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy sól
  • na sól układamy łososia skórką do dołu
  • na łososia kładziemy plasterek cytryny
  • całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok 20 min



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)