kruche ciasto z porzeczkami
Powoli zbliżamy się do wiosny, a nasz zamrażalnik pełen letnich mrożonek. Dlatego powstają owocowe wypieki. Kto nie chce w zimie (tak tak jeszcze zimę mamy) zjeść ciacha, które jest wspomnieniem lata. Nie wiedziałam co zrobić z porzeczkami. Ale gdy znalazłam przepis na stronie małej cukierenki wiedziałam, że wykorzystam od razu. I tak się właśnie stało :) Pachnie obłędnie a jeszcze lepiej smakuje.
Składniki:
ciasto
- 200 g mąki
- 120 g zimnego masła
- 1 jajo
- 100 g cukru
wierzch
- 4 białka
- 150 g cukru - dałam cukier puder bo zwykły wyszedł
- szczypta soli
- 600 g umytej porzeczki - dałam mrożoną
- 100 g zmielonych migdałów - miałam płatki, które rozgniotłam w dłoniach
Przygotowanie:
- do mąki dodać posiekane masło i cukier
- rozcierać palcami aż powstanie kruszonka
- dodać jajo i szybko zagnieść ciasto (będzie klejące)
na Thermomix
- do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i masło - ucierać czas 2 min/obr 4
- dodać jajo i ponownie ucierać - czas 1 min / obr 4
reszta już tak samo :)
- uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na min 30 min
- blaszkę wysmarować masłem i posypać mąką - ja piekę w silikonowych foremkach więc ominęłam ten punkt
- wyłożyć ciasto i ponakłuwać widelcem - piec aż do zarumienienia przez ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 160 st (termoobieg)
- wyjąć ciasto z piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 150 st
- białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli
- partiami dodawać połowę cukru i miksować na najwyższych obrotach jeszcze przez ok 3 min
- porzeczki wymieszać z resztą cukru i migdałami
- dodać ubite białko i delikatnie wymieszać
- równomiernie rozłożyć na upieczonym spodzie i wstawić do piekarnika na ok 40 min - aż się beza pięknie zarumieni
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)