sobota, 20 lutego 2016

chili con carne

Jedno z tych dań, które w domu lubimy bardzo. Szczególnie za to, że jest do wykorzystania pod wieloma postaciami. Można je zjeść z ryżem lub chlebem pita. Można równie dobrze zapiec w tortilli, jak również dodając więcej sosu pomidorowego zamienić do w zupę meksykańską. kto by tak nie chciał :)  Jedno danie, a tyle możliwości.



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli (czerwona, biała) - u nas pół na pół
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 opakowanie pomidorów bez skórki
  • przyprawy - meksykańska, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, chili, oregano, pieprz i sól
  • ząbek czosnku
Przygotowanie:
  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku
  • dodajemy posiekany czosnek i oregano - krótko podsmażamy
  • dodajemy mięso mielone, które od razu częściowo doprawiamy (pieprzem, papryką i solą)
  • smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe (nie będzie surowe)
  • dolewamy pomidory z puszki i pozostałe przyprawy do smaku - dusimy przez 10-15 min
  • paprykę kroimy w kostkę - dodajemy do garnka i dusimy kolejne 5 minut
  • na koniec dodajemy odsączoną fasolę i krótko dusimy


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)