sobota, 2 kwietnia 2016

surówka jak u chińczyka

Już od dawna szukałam takiego przepisu. Chcąc połączyć smaki słodki i kwaśny, zawsze mam w myślach surówki, które zjadamy jak jesteśmy w Świecie Chin. I teraz faktycznie możemy powiedzieć, że mamy coś bardzo podobnego. Niby można przechowywać w lodówce kilka dni, ale uwierzcie mi, że nie będzie takiej potrzeby. U nas znikła w oka mgnieniu. 

Przepis znalazłam w przepisowni i od razu zapisałam w swoim zeszycie "do zrobienia". I właśnie ten czas nadszedł. 



Składniki:
  • 1 kg białej kapusty
  • 300 g marchewki
  • sól do smaku
zalewa
  • 170 g cukru
  • 130 g oleju rzepakowego
  • 140 g octu 

Przygotowanie:
na Thermomix
  • do naczynia miksującego wkładać porcjami pokrojoną na mniejsze części czas 4* 8 s/poz 4
  • dodać marchew czas 3 s /obr 5
  • przekładamy do innego naczynia i solimy
zalewa
  • wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym - gotujemy czas 5 min/100 st/obr 2
tradycyjnie
  • kapustę i marchew siekamy - u nas np. za pomocą obieraczki do warzyw
  • przekładamy do miski i solimy (można dopieprzyć do smaku)
  • wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i powoli zagotowujemy - ok 5-10 min
następnie postępujemy już tak samo
  • zalewą zalewamy kapustę 
  • dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików
  • odstawiamy do lodówki gdzie możemy przechowywać kilka dni - chociaż szczerze szybko znika :) 




Smacznego !
Smacznego !

8 komentarzy:

  1. "przekładamy do miski i solimy" - czy po jakimś czasie a przed zalaniem zalewą odsączamy ten sok który kapusta puści po nasoleniu czy to ma byc razem z zalewą pomieszane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie odsączamy, bo praktycznie nie zdąży soków puścić - moja nie zdążyła
      a z solą tak symbolicznie polecam :-)

      Usuń
  2. Ile czasu musi sie macerować kapusta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ktoś bardzo chce dłuższy czas to 30 min będzie wystarczające, albo obserwować aż puści soki
      u nas trwało to tyle ile przygotowanie pozostałych składników (do zalewy)

      Usuń
    2. Mam jeszcze jedno pyatnie - ocet 10% czy jaki inny?

      Usuń
    3. Paweł Jaki masz :) tak naprawdę każdy będzie dobry, ma nadać lekką nutę kwaskowości do tej słodkości (cukru) ☺

      Usuń
    4. Surówka wyszła super. Najlepsza na drugi dzień jak kapusta skruszeje ake znikęła za szybko :)

      Usuń
    5. Cieszę się bardzo :) pozdrawiam !

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)