sobota, 2 kwietnia 2016

surówka jak u chińczyka

Już od dawna szukałam takiego przepisu. Chcąc połączyć smaki słodki i kwaśny, zawsze mam w myślach surówki, które zjadamy jak jesteśmy w Świecie Chin. I teraz faktycznie możemy powiedzieć, że mamy coś bardzo podobnego. Niby można przechowywać w lodówce kilka dni, ale uwierzcie mi, że nie będzie takiej potrzeby. U nas znikła w oka mgnieniu. 

Przepis znalazłam w przepisowni i od razu zapisałam w swoim zeszycie "do zrobienia". I właśnie ten czas nadszedł. 



Składniki:
  • 1 kg białej kapusty
  • 300 g marchewki
  • sól do smaku
zalewa
  • 170 g cukru
  • 130 g oleju rzepakowego
  • 140 g octu 

Przygotowanie:
na Thermomix
  • do naczynia miksującego wkładać porcjami pokrojoną na mniejsze części czas 4* 8 s/poz 4
  • dodać marchew czas 3 s /obr 5
  • przekładamy do innego naczynia i solimy
zalewa
  • wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym - gotujemy czas 5 min/100 st/obr 2
tradycyjnie
  • kapustę i marchew siekamy - u nas np. za pomocą obieraczki do warzyw
  • przekładamy do miski i solimy (można dopieprzyć do smaku)
  • wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i powoli zagotowujemy - ok 5-10 min
następnie postępujemy już tak samo
  • zalewą zalewamy kapustę 
  • dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików
  • odstawiamy do lodówki gdzie możemy przechowywać kilka dni - chociaż szczerze szybko znika :) 




Smacznego !
Smacznego !

13 komentarzy:

  1. "przekładamy do miski i solimy" - czy po jakimś czasie a przed zalaniem zalewą odsączamy ten sok który kapusta puści po nasoleniu czy to ma byc razem z zalewą pomieszane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie odsączamy, bo praktycznie nie zdąży soków puścić - moja nie zdążyła
      a z solą tak symbolicznie polecam :-)

      Usuń
  2. Ile czasu musi sie macerować kapusta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ktoś bardzo chce dłuższy czas to 30 min będzie wystarczające, albo obserwować aż puści soki
      u nas trwało to tyle ile przygotowanie pozostałych składników (do zalewy)

      Usuń
    2. Mam jeszcze jedno pyatnie - ocet 10% czy jaki inny?

      Usuń
    3. Paweł Jaki masz :) tak naprawdę każdy będzie dobry, ma nadać lekką nutę kwaskowości do tej słodkości (cukru) ☺

      Usuń
    4. Surówka wyszła super. Najlepsza na drugi dzień jak kapusta skruszeje ake znikęła za szybko :)

      Usuń
    5. Cieszę się bardzo :) pozdrawiam !

      Usuń
    6. Jak ominąc ten ocet?

      Usuń
    7. ocet jabłkowy ekologiczny i bardzo zdrowy zamiast zwykłego

      Usuń
    8. Zrobiłam od ręki. Pyszna. Tylko zalewę na oko robiłam, bo mniej kapusty miałam. Ale super. Dziękuję

      Usuń
  3. Najlepszy do tej surówki jest ocet ryżowy! :)

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)