pączki z jogurtem
Kolejna odsłona słodkości. Na szczęście już jutro Tłusty Czwartek i koniec obfitości.
Dzisiejsza propozycja trochę lżejsza, choć nie wiem czy nie z nazwy ;-) Robi się je w kilka minut co jest wielką zaletą, szczególnie jak ktoś chce przygotować słodkości na ostatnią chwilę.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego najlepiej rzadkiego
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki stopionego masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- rozgrzać olej na średnim ogniu (kuchenki elektryczne mniej więcej na 6-7)
- do miski wsypać mąkę, proszek i sól składniki - wymieszać
- w drugiej misce połączyć ze sobą płynne składniki - wymieszać
- do płynnych składników dodać cukier - wymieszać
- mokre składniki wlać do suchych i połączyć dokładnie
- rękami formować kulki i wrzucać na rozgrzany olej - żeby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia należy wrzucić kawałek ciasta - jeśli szybko wypłynie i się zezłoci jest ok
- smażyć przez około minutę następnie odwrócić pączka i smażyć jeszcze przez chwilę - do uzyskania złotego koloru
- po tym czasie pączki wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
- jak ostygną obtoczyć w cukrze pudrze
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)