środa, 3 lutego 2016

pączki z jogurtem

Kolejna odsłona słodkości. Na szczęście już jutro Tłusty Czwartek i koniec obfitości.
Dzisiejsza propozycja trochę lżejsza, choć nie wiem czy nie z nazwy ;-) Robi się je w kilka minut co jest wielką zaletą, szczególnie jak ktoś chce przygotować słodkości na ostatnią chwilę.




 
Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego najlepiej rzadkiego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki stopionego masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
 
 
Przygotowanie:
  • rozgrzać olej na średnim ogniu (kuchenki elektryczne mniej więcej na 6-7)
  • do miski wsypać mąkę, proszek i sól składniki - wymieszać
  • w drugiej misce połączyć ze sobą płynne składniki - wymieszać
  • do płynnych składników dodać cukier - wymieszać
  • mokre składniki wlać do suchych i połączyć dokładnie
  • rękami formować kulki i wrzucać na rozgrzany olej - żeby sprawdzić czy temperatura jest odpowiednia należy wrzucić kawałek ciasta - jeśli szybko wypłynie i się zezłoci jest ok
  • smażyć przez około minutę następnie odwrócić pączka i smażyć jeszcze przez chwilę - do uzyskania złotego koloru
  • po tym czasie pączki wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
  • jak ostygną obtoczyć w cukrze pudrze
 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)