niedziela, 28 lutego 2016

batoniki ryżowe z krówkami i piankami marshmallows

Jak tylko zobaczyłam te zdjęcia na blogu gotuję bo lubię  wiedziałam, że muszę wykorzystać ten przepis. Szczególnie, że miłość do szyszek w dzieciństwie była wielka. Teraz lubimy od czasu do czasu zjeść krówkę, z piankami może mniej bo są mega słodkie. No i tak - połączenie jest słodyczą wystarczająca dla mnie raz ;-) Ale dla tych co uwielbiają słodkie będzie obłędne. 



Składniki:
  • 250 g miękkich krówek
  • 250 g pianek marshmallows (u mnie z Lidla)
  • 120 g masła
  • 150 g ryżu preparowanego

Przygotowanie:
  • masło oraz krówki topimy na niewielkim ogniu w garnku o grubym dnie 
  • gdy już się połączą ze sobą dodajemy pianki i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuszczą i dokładnie połączą z masą krówkową
  • gorącą masę szybko łączymy z ryżem, energicznie mieszając łyżką drewnianą - najlepiej długą  - uwaga masa szybko gęstnieje 
  • przekładamy do foremki i wilgotnymi dłońmi dociskamy do dna - każdy zadecyduje jakie chce mieć batony, wyższe czy niższe 
  • odstawiamy do zastygnięcia na ok 2 h lub w lodówce na 1 h 
  • po tym czasie kroimy na kwadraty 
uwaga: batonów nie trzymamy w lodówce ponieważ stwardnieją.





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)