batoniki ryżowe z krówkami i piankami marshmallows
Jak tylko zobaczyłam te zdjęcia na blogu gotuję bo lubię wiedziałam, że muszę wykorzystać ten przepis. Szczególnie, że miłość do szyszek w dzieciństwie była wielka. Teraz lubimy od czasu do czasu zjeść krówkę, z piankami może mniej bo są mega słodkie. No i tak - połączenie jest słodyczą wystarczająca dla mnie raz ;-) Ale dla tych co uwielbiają słodkie będzie obłędne.
Składniki:
- 250 g miękkich krówek
- 250 g pianek marshmallows (u mnie z Lidla)
- 120 g masła
- 150 g ryżu preparowanego
Przygotowanie:
- masło oraz krówki topimy na niewielkim ogniu w garnku o grubym dnie
- gdy już się połączą ze sobą dodajemy pianki i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuszczą i dokładnie połączą z masą krówkową
- gorącą masę szybko łączymy z ryżem, energicznie mieszając łyżką drewnianą - najlepiej długą - uwaga masa szybko gęstnieje
- przekładamy do foremki i wilgotnymi dłońmi dociskamy do dna - każdy zadecyduje jakie chce mieć batony, wyższe czy niższe
- odstawiamy do zastygnięcia na ok 2 h lub w lodówce na 1 h
- po tym czasie kroimy na kwadraty
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)