sobota, 23 kwietnia 2016

tarta truskawkowa z kaszą jaglaną

Ostatnio zakochałam się w słodkościach trochę zdrowszych, bo z kaszą jaglaną w roli głównej. Próbuję, smakuję i wiem, że będą gościły u nas na dłużej. R nie przepada, ale reszta jak najbardziej. Tym razem w związku z posiadanymi zasobami truskawkowymi w zamrażalniku, zapraszam na oszukany sernik. 


Składniki:
spód
  • 200 g herbatników
  • 70 g masła
masa
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • 500 g duże opakowanie jogurtu naturalnego najlepiej greckiego
  • 1/2 kg truskawek
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 4 łyżki cukru
  • 25 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody 

Przygotowanie:
spód
  • ciasteczka wraz z masłem zmiksować w blenderze (Thermomix czas 10-15 s/obr 8)
  • dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową
  • masę wyłożyć na dno i boki tortownicy 

masa
  • kaszę dokładnie przepłukać kilkakrotnie w wodzie
  • zalać wrzątkiem, posolić i ugotować przez ok 15 min - aż kasza wchłonie wodę - odstawić do przestudzenia
  • truskawki pokroić w kawałki i umieścić w garnku 
  • dodać połowę cukru i na wolnym ogniu gotować aż cukier się rozpuści i owoce puszczą soki
  • truskawki połączyć z kaszą i zmiksować i odstawić do ostudzenia (Thermomix czas 1 min/ obr 5)
  • do blendera włożyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować do połączenia (Thermomix czas 1 min/ obr 4) 
  • dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (Thermomix czas 30 s/ obr 4)
  • masę wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby wszystko dokładnie zastygło 






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)