tarta truskawkowa z kaszą jaglaną
Ostatnio zakochałam się w słodkościach trochę zdrowszych, bo z kaszą jaglaną w roli głównej. Próbuję, smakuję i wiem, że będą gościły u nas na dłużej. R nie przepada, ale reszta jak najbardziej. Tym razem w związku z posiadanymi zasobami truskawkowymi w zamrażalniku, zapraszam na oszukany sernik.
spód
- 200 g herbatników
- 70 g masła
masa
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka wody
- szczypta soli
- 500 g duże opakowanie jogurtu naturalnego najlepiej greckiego
- 1/2 kg truskawek
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 25 g żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
Przygotowanie:
spód
- ciasteczka wraz z masłem zmiksować w blenderze (Thermomix czas 10-15 s/obr 8)
- dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową
- masę wyłożyć na dno i boki tortownicy
masa
- kaszę dokładnie przepłukać kilkakrotnie w wodzie
- zalać wrzątkiem, posolić i ugotować przez ok 15 min - aż kasza wchłonie wodę - odstawić do przestudzenia
- truskawki pokroić w kawałki i umieścić w garnku
- dodać połowę cukru i na wolnym ogniu gotować aż cukier się rozpuści i owoce puszczą soki
- truskawki połączyć z kaszą i zmiksować i odstawić do ostudzenia (Thermomix czas 1 min/ obr 5)
- do blendera włożyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować do połączenia (Thermomix czas 1 min/ obr 4)
- dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (Thermomix czas 30 s/ obr 4)
- masę wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby wszystko dokładnie zastygło
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)