wtorek, 5 kwietnia 2016

sałatka brokułowa

Kto z nas nie lubi w pracy zjeść czegoś dobrego na lunch. Tak należy się przyznać do tego, jestem osobą, która zabiera ze sobą posiłki. Jakoś tak wolę zjeść jakąś pyszną sałatkę, którą sama mogę przygotować dzień wcześniej, niż kupić coś po drodze. Zaopatrzona jestem w przeróżne pojemniki, ale ostatnio polubiłam wersje słoikowe.

Rozpoczynamy więc nowy cykl na blogu - lunch do pracy, coś co możemy zjeść na ciepło lub na zimno, w zależności od naszych możliwości :) A także coś co możemy zabrać ze sobą np. na wycieczkę czy spacer (wierzcie mi, wiem co mówię ;) ).

Na pierwszy rzut idzie porcja moich ulubionych warzyw: brokuł i kukurydza, a gdy do tego dodamy jajko, sałatka gotowa.

Składniki:
  • 100 g brokuła
  • 1-2 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1-2 łyżki majonezu (w zależności jaki mamy - najlepiej jak najgęściejszy)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al. dente
  • jaja kroimy w kostkę
  • do miski przekładamy ugotowanego brokuła, kukurydzę i pokrojone jaja 
  • dodajemy majonez i dokładnie mieszamy
  • doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • przekładamy do słoiczka i zabieramy ze sobą do pracy :)



Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)