trufle a'la rafaello
Każdy z nas ma czasem ochotę na coś słodkiego :) Dlatego czasem przygotowuję zdrowsze wersje ulubionych słodkości. Przepis ten znalazłam wieki temu chyba na kaszomani, kilka razy już przygotowywałam i zmodyfikowałam pod siebie. Nawet niedowiarkom smakowało bardzo. Słodycz banana niweluje smak kaszy (jakby kto pytał ;) )
Składniki:
- woreczek kaszy jaglanej
- 2 dojrzałe banany
- 8 łyżek wiórków kokosowych + kilka do podsypania
- mleko lub woda do gotowania kaszy
Przygotowanie:
- kaszę zalać wodą lub mlekiem i gotować trochę dłużej niż podane na opakowaniu - tak aby płyn wchłonął się całkowicie (kaszę można przepłukać, natomiast ja tego nie robię, nie przeszkadza mi jej smak)
- w misce rozgnieść banana, dodać ugotowaną kaszę i wiórki kokosowe
- pozostawić do ostygnięcia
- po tym czasie formować z masy kulki i obtaczać je w wiórkach - jeśli mamy migdały (obrane ze skórki wciskamy w środek)
- odstawiamy na kilka godzin do lodówki
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)