piątek, 15 kwietnia 2016

zupa minestrone

Jak wiecie zupy lubimy, najlepiej jak są pożywne i wystarczą za cały obiad. A jak takie mają być to muszą być z dużą ilością warzyw. Jeśli dodamy do niej ziemniaki (tak tak to też warzywo :) ) albo makaron (u nas ostatnio króluje MALMA) to uzyskamy idealne połączenie.



Składniki:

  • 1 cebula pokrojona na połówki
  • 120 g pora pokrojonego w talarki 
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 600 g ulubionych warzyw pokrojonych na kawałki (np ziemniaki, marchew, seler, cukinia, pomidory)
  • 1000 g wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g makaronu drobnego - u nas MALMA chifferi rigati 

Przygotowanie:
  • do naczynia miksującego włożyć cebulę i por - rozdrobnić czas 5 s/ obr 7
  • dodać oliwę - dusić 3 min/Varoma/obr 1
  • dodać warzywa i rozdrobnić 6 s/ obr 4
  • dodać wodę i bulion - gotować czas 15 min/ temp 100 st/ obr wsteczne/ obr 1
  • dodać sól i makaron - gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu/100 st/ obroty soft (łyżeczka)
  • zupę podawać z oliwą najlepiej posypaną parmezanem 



Smacznego !we

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)