ekstrakt waniliowy
W wielu zagranicznych przepisach pojawia się ekstrakt waniliowy. Często zamiast niego dodawałam po prostu cukier. Szczerze powiem, że nie szukałam w sklepach - a nawet gdybym znalazła, to pewnie cena by mnie powaliła. Dlatego postanowiłam wykorzystać wanilię, która została mi jako "produkt uboczny" powstania cukru waniliowego - przepis tutaj.
W barku jakoś tak został mały spirytus (jakoś nie przydał się do pępka młodej i tak czekał na lepsze czasy). No i nie pozostało nam nic innego jak spróbować :)
Składniki:
- laska wanilii - lub jak u mnie laski pozostałe z cukru waniliowego
- spirytus - u mnie mała buteleczka 250 ml
- butelka
Przygotowanie:
- laski wanilii włożyć do butelki
- zalać spirytusem
- odłożyć w ciemne miejsce
- czekać, czekać i jeszcze raz czekać
- najlepiej tak z 3-4 tygodnie :)
Ja swojej jeszcze nie wykorzystałam, bo dopiero ją wyciągnęłam z czeluści szafki :)
Ale już niedługo na pewno będzie w użyciu :)
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)