środa, 6 kwietnia 2016

sól ziołowa

Kupić w sklepie zawsze łatwiej, ale wiecie co - samemu zrobić chyba jeszcze prościej. Wykonanie trwa niecałą minutę, a zapach jaki się roznosi podczas mielenia .... od razu człowiek zastanawia się do czego doda sól, która aromatem powala. Idealna do zup, sosów czy sałatek. A na sezon grillowy, który zbliża się wielkimi krokami, będzie się nadawała idealnie do marynat do mięs.


Składniki:

  • 5 łyżeczek ulubionych ziół - np bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, rozmaryn
  • 200 g soli morskiej

Przygotowanie:
na Thermomix
  • do naczynia miksującego wsypać zioła i sól - zemleć czas 20-30 s / obr 7-8
  • przełożyć do słoika (najlepiej typu twist) i przechowywać w suchym miejscu 
można też przygotować ją w młynku do kawy - tylko pamiętajcie żeby dobrze umyć młynek potem ;)







Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)