sobota, 9 kwietnia 2016

lunch - ryż z pieczarkami

Kolejna szybka propozycja na lunch. Jeśli zastanawialiście się kiedyś co zrobić z resztą ryżu, która została Wam z obiadu, to podaję rozwiązanie. W lodówce kilka pieczarek zawsze się znajdzie, a i grillowana cukinia się ostała (przepis tutaj) i niczego więcej nie potrzeba do szczęścia. Uwielbiam to połączenie, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.





Składniki:
  • kilka pieczarek (ok 3-4 szt.) 
  • grillowana cukinia w oliwie
  • oliwa z zalewy z cukinii
  • szklanka ugotowanego ryżu - u mnie reszta z obiadu

Przygotowanie:
  • pieczarki obieramy i kroimy w grube paski
  • do garnka wlewamy łyżeczkę oliwy z zalewy i podsmażamy na niej pieczarki
  • gdy już będą gotowe, dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy
  • następnie dodajemy ryż i po wymieszaniu przekładamy do słoika
Potrawa pachnie przepięknie cytryną, która jest w oliwie marynowanej cukinii, przez co też ma niesamowity smak. 






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)