lunch - ryż z pieczarkami
Kolejna szybka propozycja na lunch. Jeśli zastanawialiście się kiedyś co zrobić z resztą ryżu, która została Wam z obiadu, to podaję rozwiązanie. W lodówce kilka pieczarek zawsze się znajdzie, a i grillowana cukinia się ostała (przepis tutaj) i niczego więcej nie potrzeba do szczęścia. Uwielbiam to połączenie, a najlepsze w tym wszystkim jest to, że smakuje wyśmienicie na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
- kilka pieczarek (ok 3-4 szt.)
- grillowana cukinia w oliwie
- oliwa z zalewy z cukinii
- szklanka ugotowanego ryżu - u mnie reszta z obiadu
Przygotowanie:
- pieczarki obieramy i kroimy w grube paski
- do garnka wlewamy łyżeczkę oliwy z zalewy i podsmażamy na niej pieczarki
- gdy już będą gotowe, dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy
- następnie dodajemy ryż i po wymieszaniu przekładamy do słoika
Potrawa pachnie przepięknie cytryną, która jest w oliwie marynowanej cukinii, przez co też ma niesamowity smak.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)