piątek, 1 kwietnia 2016

miodowy batonik

Kolejna porcja domowych słodkości. Jak dla mnie te zdecydowanie należą do moich ulubionych. Coś małego, miodowego i z białą czekoladą. Niebo w gębie.

 
 
 
Składniki:
  • ok 100 g miodowych płatków
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka w tubce
  • 1 tabliczka białej czekolady
 
 
Przygotowanie:
  • w garnku rozpuszczamy masło, miód i  mleko
  • gdy już składniki się dobrze połączą dodajemy miodowe płatki i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie były obklejone
  • przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - jeśli mamy silikonową nie trzeba, i odkładamy do lodówki ok 2 h
  • po tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej
  • wyciągamy masę - na spód wylewamy czekoladę i układamy na niej batona
  • odstawiamy ponownie do lodówki - najlepiej na całą noc
  • wyciągamy batona i kroimy w odpowiednie dla nas kawałki 
 
 




Smacznego i wszystkiego słodkiego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)