zupa kalafiorowa
Powiem szczerze, jest to jedna z moich ulubionych zup. I bardzo się zdziwiłam, że jeszcze nie ma jej na blogu. Najlepiej mimo wszystko smakuje na wiosnę, kiedy to można ze spokojem zjeść świeżego, młodego kalafiora z dużą ilością pachnącego koperku. Niestety teraz trzeba się zaspokoić tym co mamy, a mamy kalafior mrożony.
Składniki:
- opakowanie mrożonego kalafiora
- 1 mały por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 3-4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- klika kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1/2 małej śmietanki 36 %
- pęczek koperku
Przygotowanie:
- do garnka wkładamy obrane warzywa (por, seler, marchew i pietruszkę) wraz z przyprawami i gotujemy wywar (ok 20 min)
- dodajemy kalafior i ziemniaki pokrojone w kostkę - gotujemy dalej ok 20 min
- po tym czasie sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze doprawić do smaku i dodajemy śmietankę
- dekorujemy koperkiem
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)