niedziela, 3 kwietnia 2016

zupa kalafiorowa

Powiem szczerze, jest to jedna z moich ulubionych zup. I bardzo się zdziwiłam, że jeszcze nie ma jej na blogu. Najlepiej mimo wszystko smakuje na wiosnę, kiedy to można ze spokojem zjeść świeżego, młodego kalafiora  z dużą ilością pachnącego koperku. Niestety teraz trzeba się zaspokoić tym co mamy, a mamy kalafior mrożony.

Składniki:
  • opakowanie mrożonego kalafiora
  • 1 mały por
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • klika kulek ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1/2 małej śmietanki 36 %
  • pęczek koperku
Przygotowanie:
  • do garnka wkładamy obrane warzywa (por, seler, marchew i pietruszkę) wraz z przyprawami i gotujemy wywar (ok 20 min)
  • dodajemy kalafior i ziemniaki pokrojone w kostkę - gotujemy dalej ok 20 min
  • po tym czasie sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze doprawić do smaku i dodajemy śmietankę
  • dekorujemy koperkiem



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)