środa, 13 kwietnia 2016

kaszotto

Chwilowa przerwa spowodowana zawirowaniami zakończona. Na szczęście wszystko wraca do normy, a wraz z nią pyszny obiad jednogarnkowy. Tak szczerze powiem, to znalazło się w nim po trochu wszystko co miałam w lodówce czy zamrażalniku. Ale jak to smakuje :) Polecam każdemu na ciepło i zimno.





Składniki:
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej - miałam mrożoną
  • 1/2 szklanki marchewki z groszkiem - miałam mrożoną
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • kilka pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • kilka różyczek kalafiora i brokuła
  • puszka pomidorów
  • 1 woreczek kaszy gryczanej - u mnie biała
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry - proponuję dodać swoje ulubione przyprawy :)
  • woda

Przygotowanie:
  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku
  • dodajemy pokrojoną fasolkę i marchewkę z groszkiem - chwilę podsmażamy na wolnym ogniu
  • pieczarki kroimy w paski, a kapustę w kostkę i dodajemy do garnka - dokładnie mieszamy i podlewamy delikatnie wodą
  • kalafior i brokuł dzielimy na mniejsze kawałki, cukinię kroimy w kostkę i dodajemy do garnka wraz z przyprawami - chwilę dusimy
  • po paru minutach dodajemy puszkę pomidorów i kaszę (wyciągniętą z woreczka) i podlewamy wodą tak, aby wszystkie składniki zostały przykryte
  • gotujemy przez ok 15-20 minut od czasu do czasu mieszając
  • pod koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku :)




Smacznego !

ps. idealnie nadaje się na lunch do pracy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)