poniedziałek, 4 kwietnia 2016

szynka w sosie z mascarpone z makaronem


Nie wiem jak jest u Was. ja w tym roku naprawdę się starałam, nie naszykowałam tyle jedzenia co zawsze, a i tak jedliśmy wszystko jeszcze przez tydzień. Na szczęście zjedliśmy ostatnie porcje...ufff.. Szynkę pieczoną jedliśmy pod każdą chyba postacią: na kanapce, jako gulasz i tradycyjnie do obiadu. Ziemniaki czy kluski już były, a że my jesteśmy makaronowi to tym razem propozycja z makaronem. W lodówce pozostała też resztka sera mascarpone i tak powstał przepyszny sos do tego.







 
Składniki:
  • upieczona szynka 
  • makaron MALMA Tagliatelle Nidi
  •  
    sos
  • 1 łyżeczka sosu sojowo grzybowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki mąki
 
Przygotowanie:
  • upieczoną szynkę kroimy w plastry i przekładamy do garnka
  • zalewamy wodą - tak aby przykryła szynkę, dodajemy papryki i sos sojowy i podgotowujemy
  • w kubku mieszamy dokładnie ser mascarpone ze śmietanką, gdy się połączą dodajemy mąkę i łyżeczkę wywaru - mieszamy i przelewamy do garnka z szynką cały czas mieszając aż sos zgęstnieje
    • gdyby sos nam się nie chciał połączyć dokładnie, należy przecedzić go przez sitko - mi się tak zdarzyło więc od wolę dać znać :)
  • w między czasie gotujemy makaron zgodnie z informacją na opakowaniu
  • makaron odcedzamy, układamy na talerzu obok szynki i wszystko polewamy sosem
 

 




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)