szynka w sosie z mascarpone z makaronem
Nie wiem jak jest u Was. ja w tym roku naprawdę się starałam, nie naszykowałam tyle jedzenia co zawsze, a i tak jedliśmy wszystko jeszcze przez tydzień. Na szczęście zjedliśmy ostatnie porcje...ufff.. Szynkę pieczoną jedliśmy pod każdą chyba postacią: na kanapce, jako gulasz i tradycyjnie do obiadu. Ziemniaki czy kluski już były, a że my jesteśmy makaronowi to tym razem propozycja z makaronem. W lodówce pozostała też resztka sera mascarpone i tak powstał przepyszny sos do tego.
Składniki:
- upieczona szynka
- makaron MALMA Tagliatelle Nidi
- 1 łyżeczka sosu sojowo grzybowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki mąki
sos
Przygotowanie:
- upieczoną szynkę kroimy w plastry i przekładamy do garnka
- zalewamy wodą - tak aby przykryła szynkę, dodajemy papryki i sos sojowy i podgotowujemy
- w kubku mieszamy dokładnie ser mascarpone ze śmietanką, gdy się połączą dodajemy mąkę i łyżeczkę wywaru - mieszamy i przelewamy do garnka z szynką cały czas mieszając aż sos zgęstnieje
- gdyby sos nam się nie chciał połączyć dokładnie, należy przecedzić go przez sitko - mi się tak zdarzyło więc od wolę dać znać :)
- w między czasie gotujemy makaron zgodnie z informacją na opakowaniu
- makaron odcedzamy, układamy na talerzu obok szynki i wszystko polewamy sosem
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)