czwartek, 14 kwietnia 2016

bezy inkowe

Przyszła pora na coś słodkiego. Co prawda nie wyszły tak piękne jak powinny, ale biorąc pod uwagę co przeszły zanim znalazły się w piekarniku ;) Nazwijmy to tak - pomoc Miśki przy robieniu tych bezików była niedoceniona. Odganianie mnie od kuchennego blatu pozwoliło zbyt im odpocząć, no ale tak to już bywa z małym dzieckiem przy boku. AMMM jak to mówi młoda było i tak pyszne - tym razem o smaku kawy inki.


Składniki:
  • 220 g cukru
  • 4 białka o temp pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
 
Przygotowanie:
na Thermomix
  • do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć - czas 3 s/obr 9 - przełożyć do innego naczynia
  • założyć motylek
  • do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól i ubijać czas 6 min/ obr. 3 (bez miarki MT)
  • następnie ubić na obr 3 dodając w trakcie ubijania przez otwór w pokrywie łyżeczka po łyżeczce zmielony cukier z cukrem waniliowym
  • po tym czasie ubijać 1 min/obr 3 dodając przez otwór w pokrywie skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną
  • zdjąć motylek
  • masę bezową łyżką nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można umieścić ją w rękawie cukierniczym i wyciskać piękne beziki - jak wiecie w tym przypadku u mnie to odpadało ;) )
  • piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 150 st, następnie zmniejszyć temp do 120 przez ok 1 h




Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)