grillowana cukinia w oliwie
Cukinię uwielbiam - ale tego można się spodziewać :) Gdy znalazłam ten przepis u Rodziców w jednej z gazet, niestety nie powiem w jakiej bo sobie od razu skserowałam, wiedziałam, że będzie wypróbowany jeszcze w tym sezonie. Specjalnie dla niego kupiłam malutkie cukinie i do dzieła ;)
Składniki:
zrobiłam z połowy porcji
Składniki:
zrobiłam z połowy porcji
- 3 młode zielone cukinie
- 3 młode żółte cukinie
- 3 cytryny
- 4 papryczki chili - dałam suszone płatki
- 2,5 szkl oliwy
- 4 listki laurowe
- garść listków bazylii - nie miałam świeżych dałam suszoną ;)
- 3 łyżki soli - najlepiej morskiej
Przygotowanie:
- cukinie pokroić w plasterki, wymieszać z 1/2 szkl oliwy
- zgrillować na rumiano z obu stron
- z dwóch cytryn ściąć skórkę i pokroić w paseczki
- ze wszystkich cytryn wycisnąć sok
- skórkę, sok i sól wymieszać i podgrzać z resztą oliwy
- cukinie umieścić w słoikach wraz z listkami laurowymi, bazylii i chili
- zalać gorącą oliwą
- zamknąć szczelnie i pasteryzować 15 min
Nie sądzę żeby wytrwał u mnie ten słoiczek do zimy ;-)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)