wtorek, 8 marca 2016

schab w 5 minut

O tym pomyśle na schab słyszałam już dawno temu. Słyszałam i jeszcze nie wykorzystałam ... Dlaczego nie wiem sama. Po tym jak spróbowaliśmy, wiem że będę często gotowała ten schab, bo propozycje marynaty można za każdym razem zmieniać. Wędlina jest krucha i mega soczysta.
Jeśli zastanawiacie się też co przygotować na Święta Wielkanocne - polecam serdecznie.

Inspiracja na wielu blogach znaleziona plus usłyszana od wielu osób,  proporcje własne :)






Składniki:

  • ok 1 kg schabu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku - gdy mamy wielki czosnek może być 1 
  • wodę w takiej ilości aby przykryła schab

Przygotowanie:


  • schab dokładnie myjemy 
  • do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy 
  • do zalewy wkładamy schab 
  • garnek ustawiamy na płycie i zaczynamy czarować
  • czekamy aż zacznie się gotować i odliczamy 5 minut
  • odstawiamy garnek aż do wystygnięcia
  • na drugi dzień powtarzamy ten sam zabieg
  • dopiero wtedy wyciągamy mięso i odsączamy 





Smacznego !

2 komentarze:

  1. Robiłam go już kilka razy. Bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wedelka oj tak :-D to mój dziewiczy rejs, ale wiem że nie ostatni.

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)