niedziela, 6 marca 2016

pierogi leniwe

W planach już dawno miałam na liście do przygotowania te pierogi. Jakoś tak coś nie wychodziło, ale tym razem ser już dość długo leżał i nadszedł ten czas, że trzeba było już na ten tychmiast ;) Wiedząc, że Miśka zjada wsio co pieroga przypomina, wiedziałam że będzie dobrze .
Pomocnik był, choć nie powiem bałagan jeszcze większy ;-)
Moje pierwsze wyszły trochę twardawe - nie wiem czy to od sera czy czego zależy, ale będę próbować jeszcze.



Składniki:
  • 300 g twarogu
  • 1 jajo
  • 300 g mąki
  • 3 łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 50 g cukru
  • 30 g bułki tartej

Przygotowanie:
  • do naczynia miksującego włożyć twaróg, jajo, mąkę i 1 łyżeczkę soli - wymieszać czas 40 s/ obr 3
  • przełożyć do talerz, przykryć i odstawić na 30 min
    • w tym czasie w dużym garnku zagotować wodę
  • podzielić ciasto na części 
  • na oprószonej mąką stolnicy formować wałki o średnicy ok 2 cm 
  • pokroić ukośnie w paski 1-2 cm 
  • do gotującej się wody wsypać pozostałą sól - gotować pierogi ok 7-8 min 
dodatki
  • do naczynia miksującego włożyć masło - podgrzać czas 2 min/Varoma/obr 1
  • dodać cukier i bułkę tartą - podsmażyć czas 4 min /100 st/ obr 2
  • pierogi odcedzić, wyłożyć na talerze i polać zasmażką z bułki tartej 

Podawać gorące 




Smacznego !

ps. bułka nie wyszła super hiper w TM więc musiałam na patelence doprażyć ;) R jakoś tak delikatnej nie chciał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)