piątek, 25 marca 2016

mazurek kajmakowo orzechowy

Już od tych słodkości to nam się w głowach poprzewracało, ale co tam - raz się żyje :)



Składniki:
ciasto
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
orzechy w miodzie
  • 200 g posiekanych orzechów
  • 100 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
polewa
  • puszka kajmaku
  • płatki migdałów

Przygotowanie:
ciasto
  • wszystkie składniki na ciasto zagnieść (Thermomix czas 2 min /poz. Interwał)
  • owinąć folią spożywczą i na ok 20 min odłożyć do zamrażalnika
  • foremkę wylepić ciastem, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 st. przez ok 20 min
  • wystudzić  
orzechy
  • do garnka włożyć margarynę, cukier i miód - delikatnie podgrzać tak aby składniki się połączyły
  • dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać

  • na wystudzone ciasto wylać orzechy w miodzie
  • na orzechy wyłożyć kajmak i udekorować płatkami migdałów





Smacznego !

2 komentarze:

  1. O ten mazurek to wyjątkowo by posmakował mojemu Mężowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka to działaj:) ten jest na drugim miejscu u mnie, zaraz po mazurku z masłem orzechowym :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)