środa, 2 marca 2016

śledzie po kaszubsku

Czas na śledzika. Przepis na śledzie po kaszubsku wypróbowałam już na Święta, ale nie wiem dlaczego, a w zadzie wiem, nie zdążyłam zrobić zdjęć. A ponieważ tak szybko zniknęły, postanowiłam zrobić je po raz kolejny. Polecam każdemu, tego smaku nie da się opisać :)







Składniki:
  • 4 płaty matiasów 
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego - dałam 4 łyżki keczupu
  • sok z połowy cytryny
  • sól

Przygotowanie:
  • śledzie namaczamy (2 razy po 30 min) i kroimy w nieduże kawałki
  • cebule kroimy w piórka 
  • w małym garnuszku rozgrzewamy olej i dusimy cebulę - tak aby zmiękła, ale nie zarumieniła się
  • dodajemy pozostałe składniki i przez około 10 minut dusimy - pozwólmy smakom przejść sobą
  • zostawiamy do ostudzenia
  • mieszamy ze śledziami i zostawiamy na min 24 h :) 






Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)