piątek, 25 marca 2016

mazurek kajmakowy

Kolejna i ostatnia porcja mazurka. Tym razem być może dla kogoś kto na ostatnią chwilę chce zaskoczyć swoich gości. Nie potrzebujemy zbyt wielu składników - bo aż albo tylko 4 :) Idziemy trochę na łatwiznę, ale dlaczego nie mamy skorzystać z takich możliwości. Szczególnie gdy na przygotowania świąteczne mamy  niewiele czasu.

Składniki:
  • 200 g maki
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • puszka kajmaku
Przygotowanie:
  • składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę (Thermomix czas 2 min/poz Interwał)
  • owinąć folią spożywczą i schłodzić w zamrażalce przez 15 min
  • ciastem wykleić formę pozostawiając wyższe boki
  • nakłuć widelcem i piec przez ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st
  • po wystudzeniu na ciasto wyłożyć kajmak
  • udekorować wedle uznania - polecam orzechy czy kolorową posypkę - szczególnie lubianą przez dzieci :)



Smacznego !

4 komentarze:

  1. Uwielbiam kajmak , musze wypróbować :& Bo wygląda świetnie

    Świetny blog zapraszam również do mnie ! :* http://smakosz99.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje tak jak wygląda :)
      Dziękuję :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)