piątek, 11 marca 2016

pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

Jak dla mnie pasty na kanapki mogą spokojnie zastępować wędliny. Robi się je zdecydowanie błyskawicznie, a produkty zazwyczaj każdy z nas ma w swojej kuchni. Wystarczy dobre pieczywo i gotowe.
  
Składniki:
  • puszka tuńczyka
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki tymianku - chyba, że mamy świeży to obrana gałązka
Przygotowanie:
  • na blendera włożyć odsączonego tuńczyka, pomidory z 2 łyżkami oliwy z zalewy i tymianek - dokładnie zmiksować (w Thermomixie czas 30 s/ obr 5-6)
    • gdy pasta będzie zbyt sucha dodać jeszcze oliwę
  • doprawić solą i pieprzem do smaku
Pastę można przechowywać 2-3 dni w lodówce w zamkniętym słoiczku. Ale u nas tyle nie wytrzymała ;) 





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)