czwartek, 10 marca 2016

drożdżówka dyniowa

Kolejna porcja wykorzystania dyni. Jak wiecie dynia nadal gości w moim zamrażalniku i szukam różnych sposobów na to, aby powoli znikała. 
Tym razem zapraszam na ciasto drożdżowe, ale z małą zmianą. Dynia nadaje drożdżówce pięknego koloru a i słodkiego smaku. Tym razem ciacho bez kruszonki.



Składniki:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 190 ml puree z dyni
  • 30 g roztopionego masła lub 30 ml oleju rzepakowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu - ja starłam świeży

Przygotowanie:
tradycyjnie
  • drożdże połączyć z połową mleka i odrobiną cukru i odstawić na ok 15 min
  • połączyć wszystkie suche składniki 
  • resztę mleka wymieszać z dynią i masłem/olejem i dodać do suchych składników 
  • dodać do całości rozczyn drożdżowy i dokładnie wymieszać wyrabiając ciasto 
na Thermomix
  • do naczynia miksującego włożyć drożdże z 1 MT mleka i odrobiną cukru - podgrzać temp 30 st/czas 2 min/ obr 2
  • dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto - czas 3 min/ poz Interwał 
już tak samo każdą metodą 
  • uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h 
  • po tym czasie zbić ciasto pięścią i jeszcze raz delikatnie wyrobić 
  • przełożyć do formy do pieczenia - u mnie długa keksówka taka jak do wypieku chleba
  • przykryć ściereczką i ponownie zostawić do wyrośnięcia - na ok 1 h 
  • piec w piekarniku nagrzanym do 175 st przez ok 35-45 min - do suchego patyczka



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)