piątek, 25 marca 2016

mazurek czekoladowy

W tym roku przychodzę z samymi słodkimi propozycjami. Ale jak już szaleć to szaleć. Tym bardziej, że nie spodziewałam się, iż mazurki są takie proste w przygotowaniu.



Składniki:
ciasto
  • 250 g mąki
  • 160 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 1 żółtko
polewa
  • 100 g słodkiej czekolady
  • 1 łyżka kremówki 36%
Przygotowanie:
  • wszystkie składniki na ciasto dobrze zagnieść (Thermomix czas 2 min/Interwał)
  • ciasto zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok 20-30 min
  • po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt - odkroić trochę ciasta tak aby wykonać cienkie wałeczki i wyłożyć boki mazurka
  • przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia
  • ciasto nakłuć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 15-20 min
  • wystudzić

  • czekoladę podzielić na cząstki i umieścić w misce z kremówką
  • roztopić w kąpieli wodnej
  • gotową masę wylać na wystudzony spód
  • udekorować wedle uznania - u nas tym razem kolorowo :)





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)