sobota, 12 marca 2016

kotlety mielone z kalafiorem

Każdy z nas pewnie niedzielny obiad kojarzy ze schabowym lub z mielonym. Nam tak. Ale czasami mamy ochotę coś zmienić. Może nie wielkie rewolucje, ale zawsze coś. Ponieważ uwielbiam kalafior pomysł na mielone z siekanym kalafiorem jest dla mnie wspaniałym połączeniem.



Składniki:

  • 1 bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 250 g mięsa mielonego 
  • 1/2 drobno posiekanego kalafiora (mniej więcej 200 g)
  • 1 drobno posiekana mała cebula
  • 1/2 pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki startego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:

  • bułkę namoczyć w mleku - odcisnąć i dodać do mięsa
  • dodać kolejno kalafior, cebulę, natkę pietruszki, czosnek i żółtka - wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku
  • dodać ser i ubite białka - wymieszać
  • formować kotlety i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 15-20 in



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)