niedziela, 20 marca 2016

kurczak z pieczarkami w sosie śmietanowym

Nie zawsze w niedzielę musi być schabowy czy mielony. Przełamując stereotypy może ktoś się skusi dzisiaj na naszą propozycję obiadową. Szybka, z niewielu składników, ale co najważniejsze mega pyszna. Miśka może jeszcze nie zaznajomiła się z pieczarkami, ale ryż z sosem zjadła ze smakiem krzycząc swoje "ammmm".




Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 cebula 
  • kilka pieczarek
  • przyprawa pięciu smaków do dań chińskich 
  • 2 łyżki śmietany
  • oliwa lub olej

Przygotowanie:


  • pierś z kurczaka kroimy w paski, podlewamy łyżką oliwy i przyprawą pięciu smaków - odstawiamy do lodówki na ok 10-15 min
  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
  • dodajemy kurczaka i podsmażamy aż będzie gotowy 
  • pieczarki kroimy w paski i dodajemy na patelnię - dusimy przez ok 5 min, aż wszystko dokładnie się połączy 
  • na koniec do powstałego sosu dodajemy śmietanę, wymieszamy i gotowe 

Podajemy z ryżem lub makaronem.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)