środa, 16 marca 2016

słodki sos chili

Bardzo lubię ostrą kuchnię. Może teraz mniej trochę wykorzystuję jej smaki, ze względu na Miśkę, ale od czasu do czasu przygotowujemy coś tylko dla siebie. Na sklepowych półkach mamy wiele gotowych sosów, które często wykorzystywałam. Jednak gdy spróbowałam sama taki przygotować, wiem że kupne pójdą w odstawkę.
 
Sos jest idealny do dań z kurczakiem - jako dodatek do marynaty czy sosów. Można go przechowywać w lodówce przez bardzo długi okres. Ale można również zrobić niespodziankę znajomym czy rodzinie i sprezentować go w małych słoiczkach, na wypróbowanie :) Każdy kto choć raz go spróbuje będzie zadowolony. Jeśli będzie za ostry, zawsze można dodać odrobinę więcej wody.




Składniki:
na jeden 0,5 l słoik 
  • 1/2 l wody
  • ok 2 płaskie łyżeczki płatków chili - w zależności jak ostry chcemy mieć sos
  • 2 ząbki czosnku - można rozgnieść lub posiekać 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki octu - ja miałam ryżowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
  • wszystkie składniki prócz mąki mieszamy w garnku i zagotowujemy - ok 5 min 
  • mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklance wody i dodać do sosu, aby zagęścić - gotować jeszcze przez chwilę mieszając 
  • przelać do słoika







Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)