piątek, 25 marca 2016

mazurek orzechowy

Okres Wielkiego Postu to czas kiedy wszyscy się szykujemy - każdy na coś. Jedni na Święta duchowe, drudzy na spotkanie z Rodziną, a jeszcze kolejni na jedzonko właśnie na tych spotkaniach. Czekając na te wszystkie wspaniałości postanowiłam w tym roku upiec swoje pierwsze mazurki. Będzie ich kilka, ale na pierwszy rzut idzie prosty czekoladowo-orzechowy. Roboty przy nich nie ma za bardzo, więc polecam każdemu amatorowi słodkości.

Składniki:
na dwie sztuki
ciasto
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • 1 kostka masła
krem
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g masła orzechowego
  • 100 g białej czekolady
polewa
  • 150 g czekolady
  • 100 g fistaszków
Przygotowanie:
ciasto
  • ze wszystkich składników zagnieść ciasto (Thermomix czas 2 min / Interwał)
  • ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek (wyłożone papierem do pieczenia)
  • ponakłuwać widelcem 
  • piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
krem
  • masło orzechowe zmiksować z serkiem mascarpone i roztopioną czekoladą
  • na wystudzone ciasto położyć krem
  • posypać orzeszkami i polać roztopioną czekoladą



Mazurki są idealnym pomysłem na prezent :) każdy łasuch się ucieszy :)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)