sos do pizzy z cukinii
Od dłuższego czasu patrzyła na mnie wielka cukinia wyhodowana przez moja Mamę :) I długi czas zastanawiałam się co z nią zrobić, aż znalazłam przepis na Mienta blog :).
Moja cukinia była większa ok 1kg więc przez to dałam trochę więcej pomidora i kilka moich zmian podałam w nawiasach, a tak podaję przepis za Miętą.
Składniki:
- 800 g cukinii (dałam 1 kg)
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku (dałam 4)
- czerwona papryczka chilli (dałam kawałek papryczki świeżej, ale dodałam suszoną papryczkę)
- 2 małe pomidory (ok 200g) (miałam malinówkę ok 300 g)
- 150 g koncentratu pomidorowego
- pół szklanki octu (nie dałam bo zapomniałam)
- 3/4 szklanki cukru (nie dałam bo na smaka było ok)
- 2 łyżki soli
- łyżka bazylii
- łyżka oregano
- łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na małych oczkach -ze mnie gapa i starłam a dużych ale pokroiłam je nożyczkami haha - wyszło ok , cebule i czosnek drobno kroimy.
- Całość zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 3 godziny (nie odciskamy).
- Po tym czasie warzywa gotujemy do momentu aż zrobi się z nich papka.
- Następnie dodajemy cukier i ocet, pokrojoną papryczkę i pokrojone pomidory. - na tym etapie dodałam pomidora i koncentrat - tak tak na szybkiego robione i zagapione
- Gotujemy 20 minut.
- Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy i gotujemy kolejne 20 minut. dodałam przyprawy
- Pamiętajmy o mieszaniu od czasu do czasu. mieszać musiałam prawie cały czas po pyrkało :lol:
- Miksujemy całość za pomocą Triblade (nie musi być całkiem na gładko) i przelewamy do słoiczków. Ja już nic więcej nie robiłam tylko pd razu przelałam do słoiczków.
- Pasteryzujemy przez 10 minut.
wyszło mi 5 słoiczków :) plus dodatkowo część poszła na mega pizzę - przepis jutro :)
I gotowe :)
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)