ciasto francuskie nowa odsłona :)
R lubi mortadelę więc poprosił o mordkę zapiekaną w cieście francuskim - a oto rezultat :)
Pomysł R wykonanie moje :)
Składniki na dwie osoby:
ciasto francuskie
dwa plastry mortadeli
dwa plastry pomidora
papryka czerwona i żółta
pieczarki (zużyłam 4 małe)
opcjonalnie keczup i musztarda
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na pół wzdłuż dłuższego
boku i następnie ponownie w pół - otrzymując cztery kawałki ;-)
Na ciasto położyłam (tak jak na zdjęciu z boku):
na kwadraty - na jednym końcu kółko mortadeli
na palucha (prostokąt) na środku ciasta
Na mortadelę układamy pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Można dodać jeszcze ser żółty lub mozzarellę. Do kwadratów dodałam jeszcze plaster pomidora. Na wszystko odrobinę keczupu i musztardy (miałam grillową).
Ciasto zawijamy i mocno ściskamy boki - żeby nam nic podczas pieczenie nie uciekło. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Wyszło świetnie - stwierdziliśmy, że to dobra alternatywa na imprezowe ciepłe danie :)
Pozdrowienia od R :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)