niedziela, 9 września 2012

na śniadanie chałka z Thermomixem

Oj to było jedno z moich małych cudów do spełnienia. Uwielbiam chałkę z masłem lub miodem i kakao. Wczoraj miałam dzień pieczeniowy - ponieważ rano upiekłam bułeczki z Ewcią z MoichTworór (zdjęcia jutro), ale wieczorem przyszła kolej na chałkę. Przepis prosty, nie trzeba za dużo brudzić dookoła - no cudnie :)))))



Składniki na mega chałkę wg książki Dobre gotowanie
 2 żółtka
100 g masła
550 g mąki :p
1 1/2 MT mleka (150 g)
50 g cukru
cukier wanilinowy
50 g drożdży
1 łyżeczka soli

Kruszonka (podaję połowę z przepisu - zrobiłam z całego i połowa się zmarnowała)
35 g krupczatki
25 g cukru
25 g masła

Przygotowanie:

Do naczynia włożyć: jajka, masło, mleko, cukier i cukier wanilinowy - mieszać czas 1,5 minuty, temp 50 stopni obr. poz. 5





Następnie dodać kolejno pozostałe składniki (wg podanej kolejności) i wyrabiać - czas 3 min. br. Interwał - w książce napisali żeby wyłożyć i pozostawić do wyrośnięcia, ja zostawiłam w Thermomixie.
Wyłożyć i uformować warkocz - pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować jajkiem i można posypać kruszonką.        
W książce zapisali, aby wyłożyć do formy - ja zrobiłam po prostu na blaszce.                                                                           
Pieczemy w piekarniku o temp 180 - 200 stopni (dałam 190), czas 25 - 30 minut (piekłam 30).


 A oto rezultat :)
dzisiaj rano nie było już połowy - R zjadł w nocy ;p







Wyszła przepyszna :)

Smacznego !






 


4 komentarze:

  1. Piękna chałka! I zazdroszczę Thermomix-a, ja wszystko wyrabiam ręcznie;( Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewcia dziękuję :)
      Twój przepis "ręczny" i tak zostanie wykorzystany :))
      Pozdrawiam !

      Usuń
  2. A jak się udało zrobić chałkę bez mąki?

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)