jabłecznik
Ponieważ zostałam obdarzona ogromną ilością jabłek, coś z nimi trzeba było zrobić :) Przepis na jabłecznik dawna sprawdzony i zawsze wychodzi :)
Składniki:
2 szklanki mąki
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
4 jaja
szklanka cukru pudru lub zwykłego cukru
mały proszek do pieczenia
jabłka
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Jabłka pokroić na plasterki i opruszyć cukrem wanilinowym. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Połączyć z cukrem - dodać jaja i mąkę z proszkiem.
Połowę ciasta wyłożyć na blachę - na to pokrojone jabłka (jabłek nie należy żałować ponieważ zmniejszą swoją objętość co najmniej i połowę) i ponownie ciasto.
Piec ok 1h w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Smacznego !
moja mama robi podobny
OdpowiedzUsuń:)))
Usuń