wtorek, 25 września 2012

buraki na zimę - przetwory

Otrzymałam od Cioci prezent - reklamówkę buraków, jabłek, papryk :) Część buraków przerobiłam znaczy się zamroziłam, z części zrobiłam zupę, ale i tak jeszcze zostało 3 kg ;o) R tylko powiedział - zrób sałatkę Taty. Więc nie pozostało mi nic innego jak udać się do Rodziców po przepis (który notabene jest od Babci) i zabrać się to pracy.




Składniki na 6 kg buraków (ja zrobiłam z połowy)
       zalewa
  • 3 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. octu
  • 3 łyżki soli
  • 15 ziaren pieprzu
  • 15 liści laurowych
  • 6 goździków
  • 6 cebul (pokrojone w piórka)
  • 6 ząbków czosnku (pokrojone w plasterki)
  • 6 szklanek wody
  • 6 kg buraków :)

Przygotowanie:
  • buraki ugotować w "mundurkach" ok 1 h - odstawić do wystygnięcia
  • przygotować dużą miskę lub garnek i zetrzeć buraki na dużych oczkach
  • przygotować zalewę (wszystkie składniki podane na zalewę zagotować) 
  • buraki zalać zalewą i zostawić na min 6 h (my zostawiamy na noc)
  • po tym czasie (jak to mój Tato powiedział) ładujemy do słoików i pasteryzujemy ok 15 min.
Następnie należy delektować się smakiem buraczków w zimie.
My już jedliśmy w tym samym dniu, w którym znalazły się w słoikach - przez niedobór słoików ;p



Smacznego !

17 komentarzy:

  1. wypróbuje dzisiaj dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, aromatyczne, dzisiaj przygotowuję drugą partię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam, buraczki "ładujemy" do słoiczków wraz z cebulką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak . Wszystkie składniki lądują w słoikach. Zalewa powstaje z wszystkich wymienionych składników. Oczywiście prócz buraków ;)

      Usuń
  4. Witam... właśnie się skuszę na zrobienie tych pysznych buraczków...mam nadzieję że mi wyjdą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. również mam nadzieję - powodzenia :) !

      Usuń
  5. Zrobiłam...też z połowy porcji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super 👌 Mam nadzieję, że powiesz później jak wyszły :)

      Usuń
  6. Ja mam bardzo dobry przepis na buraczki! 3 kg Buraczków 1 kg papryki 1 kg cebuli .Buraczki ugotowane zetrzeć , paprykę pokroić w grubszą kostkę i cebulę też . Paprykę i cebulę razem zagotować dodając 1 płaską łyżkę soli do miękkości .Połączyć z buraczkami startymi w jednym garnku . Zalewa : 2 szkl wody ,1 szkl octu 10 % 1 szkl oleju 1 szkl cukru pieprz do smaku . Zalewę zagotować i wlać do połączonych buraczków z papryką i cebulą zostawić na noc i na drugi dzień zagotować i gorące wkładać do słoików przewracając do góry dnem . Po wystygnięciu odwrócić . Smacznego .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis. W tym roku wypróbuję :)

      Usuń
    2. Dziękuję za przepis. W tym roku wypróbuję :)

      Usuń
  7. No dobrze, a jaki ocet dodajemy? 6% czy 10%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jaki mamy ;-) ja miałam standard 10 %
      wszystko zależy jakie lubimy, jedni lubią bardziej inni mniej "kwaśne" (znaczy się octowe)

      Usuń
    2. Dzięki za odp. Miałam 6% :D

      Usuń
    3. Nie ma za co :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)