buraki na zimę - przetwory
Otrzymałam od Cioci prezent - reklamówkę buraków, jabłek, papryk :) Część buraków przerobiłam znaczy się zamroziłam, z części zrobiłam zupę, ale i tak jeszcze zostało 3 kg ;o) R tylko powiedział - zrób sałatkę Taty. Więc nie pozostało mi nic innego jak udać się do Rodziców po przepis (który notabene jest od Babci) i zabrać się to pracy.
Składniki na 6 kg buraków (ja zrobiłam z połowy)
zalewa
- 3 szkl. cukru
- 1,5 szkl. octu
- 3 łyżki soli
- 15 ziaren pieprzu
- 15 liści laurowych
- 6 goździków
- 6 cebul (pokrojone w piórka)
- 6 ząbków czosnku (pokrojone w plasterki)
- 6 szklanek wody
- 6 kg buraków :)
Przygotowanie:
- buraki ugotować w "mundurkach" ok 1 h - odstawić do wystygnięcia
- przygotować dużą miskę lub garnek i zetrzeć buraki na dużych oczkach
- przygotować zalewę (wszystkie składniki podane na zalewę zagotować)
- buraki zalać zalewą i zostawić na min 6 h (my zostawiamy na noc)
- po tym czasie (jak to mój Tato powiedział) ładujemy do słoików i pasteryzujemy ok 15 min.
My już jedliśmy w tym samym dniu, w którym znalazły się w słoikach - przez niedobór słoików ;p
Smacznego !
wypróbuje dzisiaj dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńnie ma za co - polecamy :)
UsuńPyszne, aromatyczne, dzisiaj przygotowuję drugą partię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo:)
Usuńwitam, buraczki "ładujemy" do słoiczków wraz z cebulką?
OdpowiedzUsuńTak . Wszystkie składniki lądują w słoikach. Zalewa powstaje z wszystkich wymienionych składników. Oczywiście prócz buraków ;)
UsuńWitam... właśnie się skuszę na zrobienie tych pysznych buraczków...mam nadzieję że mi wyjdą
OdpowiedzUsuńrównież mam nadzieję - powodzenia :) !
UsuńZrobiłam...też z połowy porcji.
OdpowiedzUsuńSuper 👌 Mam nadzieję, że powiesz później jak wyszły :)
UsuńJa mam bardzo dobry przepis na buraczki! 3 kg Buraczków 1 kg papryki 1 kg cebuli .Buraczki ugotowane zetrzeć , paprykę pokroić w grubszą kostkę i cebulę też . Paprykę i cebulę razem zagotować dodając 1 płaską łyżkę soli do miękkości .Połączyć z buraczkami startymi w jednym garnku . Zalewa : 2 szkl wody ,1 szkl octu 10 % 1 szkl oleju 1 szkl cukru pieprz do smaku . Zalewę zagotować i wlać do połączonych buraczków z papryką i cebulą zostawić na noc i na drugi dzień zagotować i gorące wkładać do słoików przewracając do góry dnem . Po wystygnięciu odwrócić . Smacznego .
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. W tym roku wypróbuję :)
UsuńDziękuję za przepis. W tym roku wypróbuję :)
UsuńNo dobrze, a jaki ocet dodajemy? 6% czy 10%?
OdpowiedzUsuńjaki mamy ;-) ja miałam standard 10 %
Usuńwszystko zależy jakie lubimy, jedni lubią bardziej inni mniej "kwaśne" (znaczy się octowe)
Dzięki za odp. Miałam 6% :D
UsuńNie ma za co :) pozdrawiam serdecznie :)
UsuńW JAKI SPOSÓB MROZI PANI BURACZKI?
OdpowiedzUsuńTu nie mrozimy ;) Ale jak już to w kosteczkę kroję i do woreczków.
Usuń