na jesienne wieczory - sok z aronii
Dostałam w prezencie od koleżanki 2 kg aronii. R jak to zobaczył to zamarł hehe. Nie wiedząc co z nią zrobić a w zasadzie nie wiedząc jak - przeczytałam pierwsze przepisy i zobaczyłam "zamrozić" :) Bardzo mi się to spodobało ponieważ miałam więcej czasu na to aby odłożyć to na później ;p Dzisiaj to później nadeszło :)
I najprostsze co można było zrobić to sok :)
Składniki:
2 kg aronii
pół kg cukru
kwasek cytrynowy- chociaż ja nie dałam
Przygotowanie:
Aronię zamrażamy na ok 1 - 1,5 tyg. Ma to zapobiec goryczki (nie miałam liści wiśni więc skorzystałam z tego sposobu).
Do największego garnka jaki mamy wsypujemy aronię i zalewamy wodą (gotowałam w garnku 5 litrowym). Gotujemy ok 2 - 3 h - tyle mniej więcej wyszło u mnie - w połowie tego czasu dodajemy cukier.
Następnie pozostaje nam już tylko gorący sok przelać przez sitko do butelek czy słoików. Ustawić na nakrętkach tak aby zassały się :)
Nic się nie zmarnuje - ponieważ owoce pozostałe w garnku przerobię jak nie na nalewkę to na dżemy :)
Smacznego !
ok sprawdzimy
OdpowiedzUsuńi jak ;)
UsuńDziękuję bardzo za przepis , na pewno wypróbuję : )
OdpowiedzUsuńnie ma za co, polecam bardzo :)
Usuńszykuję się do wykorzystania tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńa ile wody należy dodać ?
OdpowiedzUsuńwlałam cały garnek - tzn najpierw aronia a potem prawie do pełna wody :)
UsuńGosiu , a jak wykorzystałaś te "pozostałości" z garnka ??
Usuńdodałam jabłek i zrobiłam coś a'la dżem - najlepiej taki przekładaniec do ciasta czy zamiast powideł do piernikowatych ;)
UsuńGOSIU, jak długo gotowałaś aronię z jabłkami?
OdpowiedzUsuńA jak zrobiłaś naleweczkę?
aroniówka - tutaj http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/10/na-rozgrzanie-aroniowka.html
Usuńa dżem - to tak jak jabłka http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/08/przetwory-jabka.html - na czuja jak kto lubi :)
tak żeby były gorące i nierozpadające ;)
tez tak robie.i jest o.k
Usuń