niedziela, 16 września 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Coś dobrego na niedzielne popołudnie przy kawce :)

Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii.



Przepis podaję za Bazylią:

Składniki: 
250 g mąki
50 g cukru
15 g drożdży
1/4 łyżeczki soli
1 jajko- 1 żółtko (dałam tylko jajko)
1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
50 g masła

Kruszonka:
45g masła zimnego
45 g cukru
55g mąki (dałam 45 g)
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie dałam bo nie lubię)
 
 
Przygotowanie (za Bazylią): 
Przygotowałam zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Do miski wsypałam pozostałe składniki oprócz masła i zalałam zaczynem. Ugniatałam około 10 minut (tu taka zdolna nie byłam - wyrabiałam dopóki nie stwierdziłam, że ciasto jest już ok - nie trwało to 10 minut). Następnie dodałam rozpuszczone masło i znowu gniotłam jakieś 10 minut (i znowu nie wyrabiałam 10 minut i nie rozpuściłam masła - ale dałam miękkie). Odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę. 
Następnie ułożyłam w formie, udekorowałam śliwkami i kruszonką. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. (oczywiście nie chciało mi się czekać i od razu dałam do nagrzanego piekarnika)
Piekłam 30 minut w 18o stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Dałam grzanie góra dół nie termoobieg.
 
 

 Ciasto pięknie wyrosło mimo że nie robiłam wszystkiego zgodnie z przepisem ;p

 
Smacznego !!

4 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)