Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Coś dobrego na niedzielne popołudnie przy kawce :)
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii.
Przepis podaję za Bazylią:
Ciasto pięknie wyrosło mimo że nie robiłam wszystkiego zgodnie z przepisem ;p
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii.
Przepis podaję za Bazylią:
Składniki:
250 g mąki
50 g cukru
15 g drożdży
1/4 łyżeczki soli
1 jajko- 1 żółtko (dałam tylko jajko)
1/2 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
50 g masła
50 g masła
Kruszonka:
45g masła zimnego
45 g cukru
55g mąki (dałam 45 g)
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu (nie dałam bo nie lubię)
Przygotowanie (za Bazylią):
Przygotowałam
zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Do miski wsypałam pozostałe
składniki oprócz masła i zalałam zaczynem. Ugniatałam około 10 minut (tu taka zdolna nie byłam - wyrabiałam dopóki nie stwierdziłam, że ciasto jest już ok - nie trwało to 10 minut).
Następnie dodałam rozpuszczone masło i znowu gniotłam jakieś 10 minut (i znowu nie wyrabiałam 10 minut i nie rozpuściłam masła - ale dałam miękkie).
Odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
Następnie ułożyłam w formie, udekorowałam śliwkami i kruszonką. Odstawiłam na 15 minut do wyrośnięcia. (oczywiście nie chciało mi się czekać i od razu dałam do nagrzanego piekarnika)
Piekłam 30 minut w 18o stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Dałam grzanie góra dół nie termoobieg.
Ciasto pięknie wyrosło mimo że nie robiłam wszystkiego zgodnie z przepisem ;p
Smacznego !!
najlepsze:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię takie ciasta, bardzo!:)
OdpowiedzUsuńMajana to zapraszam do wypieków, bo bardzo łatwe do zrobienia :)
Usuń