niedziela, 23 września 2012

ptysie

Robiąc porządki w szafce kuchennej znalazłam krem do ptysi i eklerków. Co więc pozostało :)
Przepis na ptysie zaczerpnęłam z książki "Tak lubię gotować" :)



Składniki:
na ptysie
  • 150 g wody 
  • 80 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 10 g cukru
  • 120 g mąki
  • 3 jaja

Masa wg przepisu na opakowaniu ;p


Przygotowanie:
  • rozgrzać piekarnik do 200 st
  • do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, sól i cukier - gotować 5 min, temp. 100 st., obr. 1
  • dodać mąkę i wymieszać 20 sek. obr. 4 
  • zdjąć naczynie miksujące i odstawić na ok 10 minut aby ostygło
  • ponownie nałożyć naczynie miksujące. Mieszać obr. 5, przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jaja. Mieszać ponownie 30 sek, obr. 5
  • ciastem napełnić rękaw do dekoracji lub jak nie mam takiego woreczek foliowy i wyciąć w nim końcówkę
  • wyciskać w formie kulek w odległości ok 6 cm (ciasto rośnie) na blaszce. Piec ok 20-25 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia na ok 10 min.
  • wyjąć z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
  • przekroić ptysie na pół i napełnić masą budyniową
  • jeśli chcemy udekorujmy czekoladą :)  

 a mogą nam wyjść takie cudeńka - kaczuszka ;p




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)