ptysie
Robiąc porządki w szafce kuchennej znalazłam krem do ptysi i eklerków. Co więc pozostało :)
Przepis na ptysie zaczerpnęłam z książki "Tak lubię gotować" :)
Składniki:
na ptysie
Masa wg przepisu na opakowaniu ;p
Przygotowanie:
Smacznego !
Przepis na ptysie zaczerpnęłam z książki "Tak lubię gotować" :)
Składniki:
na ptysie
- 150 g wody
- 80 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- 10 g cukru
- 120 g mąki
- 3 jaja
Masa wg przepisu na opakowaniu ;p
Przygotowanie:
- rozgrzać piekarnik do 200 st
- do naczynia miksującego wlać wodę, dodać masło, sól i cukier - gotować 5 min, temp. 100 st., obr. 1
- dodać mąkę i wymieszać 20 sek. obr. 4
- zdjąć naczynie miksujące i odstawić na ok 10 minut aby ostygło
- ponownie nałożyć naczynie miksujące. Mieszać obr. 5, przez otwór w pokrywie dodawać kolejno jaja. Mieszać ponownie 30 sek, obr. 5
- ciastem napełnić rękaw do dekoracji lub jak nie mam takiego woreczek foliowy i wyciąć w nim końcówkę
- wyciskać w formie kulek w odległości ok 6 cm (ciasto rośnie) na blaszce. Piec ok 20-25 min. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić do wystygnięcia na ok 10 min.
- wyjąć z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
- przekroić ptysie na pół i napełnić masą budyniową
- jeśli chcemy udekorujmy czekoladą :)
a mogą nam wyjść takie cudeńka - kaczuszka ;p
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)