jeżynowa lemoniada
Nadszedł czas na jeżyny. Nasz mały krzaczek nie obrodził aż tak bardzo, ale za to Cioci, na działce obok daje radę ;) Część przeznaczyłam na dżemy dla Miśki, a z części zrobiłam sobie lemoniadę. Każda okazja dobra do schłodzenia się w te upały. 
A na szczęście istnieje wiele wariacji na temat lemoniady :) i oto jedna z nich 
Składniki:
- sok z połowy cytryny (lub jeśli wolicie mniej kwaśne z 1/3)
 - syrop cukrowy - tyle ile soku z cytryny
 - garść jeżyn
 - woda gazowana
 - lód
 
Przygotowanie:
- sok z cytryny wlewamy do szklanki/butelki/słoika (zależy z czego chcemy pić ;) )
 - dodajemy syrop cukrowy
 - następnie wsypujemy jeżyny i rozgniatamy - jeśli nie mamy urządzenia do drinków wystarczy np widelec
 - dolewamy wodę gazowaną - połowę wysokości szklanki
 - dodajemy lodu - tak aby wypełnić szklankę
 
Na zdrowie :) 

Idealne orzeźwienie;)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń