jeżynowa lemoniada
Nadszedł czas na jeżyny. Nasz mały krzaczek nie obrodził aż tak bardzo, ale za to Cioci, na działce obok daje radę ;) Część przeznaczyłam na dżemy dla Miśki, a z części zrobiłam sobie lemoniadę. Każda okazja dobra do schłodzenia się w te upały.
A na szczęście istnieje wiele wariacji na temat lemoniady :) i oto jedna z nich
Składniki:
- sok z połowy cytryny (lub jeśli wolicie mniej kwaśne z 1/3)
- syrop cukrowy - tyle ile soku z cytryny
- garść jeżyn
- woda gazowana
- lód
Przygotowanie:
- sok z cytryny wlewamy do szklanki/butelki/słoika (zależy z czego chcemy pić ;) )
- dodajemy syrop cukrowy
- następnie wsypujemy jeżyny i rozgniatamy - jeśli nie mamy urządzenia do drinków wystarczy np widelec
- dolewamy wodę gazowaną - połowę wysokości szklanki
- dodajemy lodu - tak aby wypełnić szklankę
Na zdrowie :)
Idealne orzeźwienie;)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń