jagodzianki - bez jaj
W lodówce stała otwarta frużelina jagodowa. Wiedziałam, że zrobię z niej jagodzianki. Nie wiedziałam jednak,że zrobię je bez jajek... Tak to jest jak się idzie do sklepu i się o czymś zapomina, a potem już nie ma czasu ani chęci nadrobić zaległości ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i tak oto zamiennikiem jajka stała się dodatkowa łyżka oleju.
Przepis na ciasto pochodzi z książki "Dobre gotowanie" Thermomix
Składniki:
- 70 g drożdży
- 120 g cukru
- 3 MT mleka (1 MT to 100 ml)
- 600 g mąki
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
- frużelina jagodowa lub jagody
Przygotowanie:
- drożdże, cukier i mleko wymieszać - czas 40 s/ temp Varoma / obr 2
- dodać mąkę, olej i sól - wyrabiać czas 3 min/ poz Interwał
- ciasto podzielić na małe kulki, rozgnieść na płaski placek
- na środek placka włożyć łyżeczkę frużeliny
- ciasto zamykamy na cztery (każdy "róg" do środka) i zawijamy na końcu jak chiński pierożek ;)
- odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 min
- piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 25-30 min
Smacznego !
I to wylewające się z nich nadzienie... Poezja :)
OdpowiedzUsuń