wtorek, 25 sierpnia 2015

jagodzianki - bez jaj

W lodówce stała otwarta frużelina jagodowa. Wiedziałam, że zrobię z niej jagodzianki. Nie wiedziałam jednak,że zrobię je bez jajek... Tak to jest jak się idzie do sklepu i się o czymś zapomina, a potem już nie ma czasu ani chęci nadrobić zaległości ;) Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i tak oto zamiennikiem jajka stała się dodatkowa łyżka oleju.

Przepis na ciasto pochodzi z książki "Dobre gotowanie" Thermomix



Składniki:
  • 70 g drożdży
  • 120 g cukru 
  • 3 MT mleka (1 MT to 100 ml)
  • 600 g mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • frużelina jagodowa lub jagody 

Przygotowanie:
  • drożdże, cukier i mleko wymieszać - czas 40 s/ temp Varoma / obr 2 
  • dodać mąkę, olej i sól - wyrabiać czas 3 min/ poz Interwał
  • ciasto podzielić na małe kulki, rozgnieść na płaski placek 
  • na środek placka włożyć łyżeczkę frużeliny 
  • ciasto zamykamy na cztery (każdy "róg" do środka) i zawijamy na końcu jak chiński pierożek ;) 
  • odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 min 
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 25-30 min 



Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)