zapiekane ziemniaki z tymiankiem
Ochłodziło się trochę, więc człowiek nawet postanowił odpalić piekarnik. Pomysł na obiad przyszedł sam, w związku z zasobami szaf i szuflad :)
Z własnej uprawy pozostało nam jeszcze trochę ziemniaków, w sam raz na prosty obiad. Tymianek też się uchował przed upałem i postanowił oddać trochę zieleni :)
I tak oto powstały ziemniaki z piekarnika w oliwie, przyprawach i tymianku.
Składniki:
- ziemniaki - w zależności dla ilu osób będzie danie - u nas ok pół kg na dwie os
- łyżka/dwie oliwy lub oleju rzepakowego
- przyprawy - sól oraz przyprawa do ziemniaków
- kilka gałązek tymianku
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 180 st
- ziemniaki obrać, większe przekroić w pół
- do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki
- polać oliwą/olejem, podsypać przyprawami i obłożyć tymiankiem
- włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-60 min (w zależności od wielkości ziemniaków)
Są idealnym dodatkiem do obiadu, ale smakują wyśmienicie jako samodzielne danie.
ps. dobre zarówno na ciepło jak i na zimno ;)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)