wtorek, 18 sierpnia 2015

zapiekane ziemniaki z tymiankiem

Ochłodziło się trochę, więc człowiek nawet postanowił odpalić piekarnik. Pomysł na obiad przyszedł sam, w związku z zasobami szaf i szuflad :) 

Z własnej uprawy pozostało nam jeszcze trochę ziemniaków, w sam raz na prosty obiad. Tymianek też się uchował przed upałem i postanowił oddać trochę zieleni :) 

I tak oto powstały ziemniaki z piekarnika w oliwie, przyprawach i tymianku. 



Składniki:
  • ziemniaki - w zależności dla ilu osób będzie danie - u nas ok pół kg na dwie os
  • łyżka/dwie oliwy lub oleju rzepakowego 
  • przyprawy - sól oraz przyprawa do ziemniaków
  • kilka gałązek tymianku
Przygotowanie:
  • piekarnik nagrzać do 180 st
  • ziemniaki obrać, większe przekroić w pół
  • do naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki
  • polać oliwą/olejem, podsypać przyprawami i obłożyć tymiankiem 
  • włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-60 min (w zależności od wielkości ziemniaków)


Są idealnym dodatkiem do obiadu, ale smakują wyśmienicie jako samodzielne danie. 
ps. dobre zarówno na ciepło jak i na zimno ;) 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)